Pompa arızalarının %90 oranında sızdırmazlık ve rulman arızalarından kaynaklandığını biliyor muydunuz? Oysa kullanılan ekipmanların ömürlerini uzatmak, pompa içerisinde kritik parçaların işlevlerini düzgün yapmalarını sağlamaktan geçer.
Pompalarınızın çalışma ömrünü uzatacak birkaç nokta aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Yağ Kirlenmesi
Pompanın çalışma koşulları gereği, havada bulunan kum, toz, buhar ve yağmur gibi dış etkenler yağın kirlenmesine sebebiyet vermektedir. Yağın içerisine %1 oranında su karışması dahi, yağın yağlama özelliğini ciddi anlamda kaybetmesi için yeterlidir. Döner aksam olan rulmanlarda yaşanan problemler zamanla pompanın başka bölümlerine zarar gelmesine sebebiyet vermektedir. Bundan dolayı yağlama yağının daima toz ve pislikten arınması büyük arızaların önüne geçmektedir.
Sektörün önde gelen pompa üreticileri bu problemi engellemek için çeşitli çözümler geliştirmişlerdir. Bunlardan bir tanesi pompa yatak hamiline kartuş filtre takarak toz ve pisliğin yağa karışmadan pompanın sağlıklı çalışmasını sağlamaktır. İkinci çözüm ise pompa yağlama yağını yabancı maddelerden koruyan rulman izolatörüdür. Rotor-stator tasarımı sayesinde aşınma parçası içermeden pompanın sağlıklı çalışması sağlanır.
Rulman izolatör uygulamasının mucidi olan Inpro/Seal firması pompa üreticileri ile yakın şekilde çalışarak yaylı keçe yerine rulman izolatörü uygulamaktadır. Metrans Inpro/Seal ile beraber döner ekipmanlarda daimi rulman koruması konusunda retrofit çözümleri sunmaktadır.
Yağın Viskozitesi
Pompalar hakkındaki en yaygın genel yanılgılardan bir tanesi de çalışma sıcaklığının artmasına bağlı olarak yağlama yağı viskozitesinin yükseltilmesi gerektiği düşüncesidir.
Kullanıcıların yüksek sıcaklıkta viskozitenin düşüyor olma düşüncesi, başlangıç viskozitesinin yüksek tutulması gerektiği düşüncesini doğurmaktadır. Belli bir çalışma noktasına kadar bu doğru olsa da, kritik çalışma sıcaklığından sonraki yüksek viskozite rulman içerisinde bal kıvamında yağ oluşumu ile neticelenmektedir. Rulmanın iç aksamları arasındaki yağ tabakasının kesilmesi, metale metal temasına yol açıp, hasara sebebiyet verecektir. Tüm bu sebeplerden dolayı pompa için kullanılacak yağın çalışma koşulları ve çalışma yüküne göre seçilmesi gerekmektedir.
Pompanın tasarım değerlerini en iyi bilen ekipman üretici olduğundan, tavsiye edilen yağ sınıfının dışına çıkılmaması önem arz etmektedir.
Hava Soğutması
Gelişen teknoloji ile yeni ekipmanlar modern soğutma teknolojileriyle donatılmaktadır. Bu sayede rulman sıcaklığı kontrol altında tutularak, olası problemler önlenmektedir.
1980lerde ve 1990larda yaygın olarak kullanılan pompa sıcaklığını su soğutmasıyla kontrol etme yaklaşımı, zamanla yatak hamiline su karışma problemini beraberinde getirmiştir. Her ne kadar endüstrinin geneli su ile soğutmadan uzaklaştıysa da bazı pompa üreticileri hala su ile soğutmayı kullanmaktadır.
Su ile soğutma yaklaşımı yerine hava ile soğutma tercih edilmektedir. Yeni üretilen yatak hamilleri hava ile soğutmaya izin veren fanların yerleştirilmesine imkân sağlayacak şekilde tasarlanmaktadır. Eski tasarım olan ekipmanların güncel ve daha güvenilir soğutma tasarımlarına değiştirilmelidir.
Rulman Arızası İzleme
Gelişen teknoloji ile döner ekipmanlarını izleme imkanları da berberinde gelişmiştir. Ekipmanların bakım süreleri uzatıp, plansız duruşların önüne geçmek adına kestirimci bakım uygulaması tercih edilmektedir. Bu sayede rulman arızaları önceden ortaya çıkarılarak giderilir veya daha büyük hasar meydana getirmeden planlı bir şekilde değiştirilir.
Büyük resmi akılda tutmak her zaman önemlidir. Arızaların ortaya çıkarılmasında tüm sistemi göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Proses, çalışma şartları, kurulum gibi durumlar değerlendirilmelidir.
Metrans sektörde 30 yıla yakın tecrübesiyle yeni ekipman temininin yanında marka ayırt etmeksizin kestirimci bakım, planlı bakım, arızi bakım ve yerinde bakım gibi hizmetler sunmaktadır.
Soru ve taleplerinizi tarafımıza iletebilirsiniz.