URACA, yüksek basınç pompaları alanında ilklere imza atmış ve sektörün öncüsü konumundadır. Zorlu proseslere yönelik eşsiz çözümler sağlayan Uraca, geliştirdiği yüksek basınç kesme sistemleri ile birçok uygulama için ilk tercih haline gelmiştir.
Yüksek basınç su jeti kesme sistemi nasıl çalışır?
Su teknolojisinin kullanıldığı, etkili ve hassas soğuk kesme olarak tanımlanabilen bu proseste, uygulama alanı ve uygulanacak madde neredeyse sınırsızdır. İçinde aşındırıcı eleman bulunduran veya bulundurmayan yüksek basınçlı su sayesinde, kesilecek yüzeyi ısıtmadan çok sayıda madde üzerinde kesme işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Su jeti kesme sistemi için yüksek basınç pompalar ve nozüller kullanılır. Bu sayede en zorlu kesme işlemlerinde dahi hassas ve pürüzsüz sonuçlar elde edilir.
Yüksek basınç su kesme siteminin temel prensibi
Yüksek basınç su kesme işlemi esasen oldukça basit bir çalışma prensibine dayanır. İnce bir su jeti, işlenecek yüzeye yüksek hızda temas eder ve temas ettiği kısımdan malzeme kaldırarak yüzeyi keser. Yüksek basınç pompası, gerekli olan yüksek basınçlı su jetini oluşturmak için suyun basıncını birkaç bin bara kadar yükseltir ve kesme kafasına yönlendirir.
Kesilecek materyale bağlı olarak suyun içerisine abrasif madde karıştırılabilir. 0.1 ila 0.5 mm çapındaki ince su jeti, kesme kafasında yer alan nozülden çıkar. Püskürtme kapasitesi, suyun basıncına ve nozül açıklığının çapına bağlı olarak değişiklik gösterir. Su jeti, yüzeye yakın madde partiküllerini ayırır ve kesilecek yüzeye ısı girişi olmadan stressiz kesme prosesi gerçekleştirir. Su jetinin özelliğine, materyalin sertliğine ve kalınlığına göre farklı kesme derinlikleri ve hızları elde edilebilmektedir.
Su jeti kesme sisteminin sağladığı avantajlar
Çok yönlü kesme prosesleri
Neredeyse tüm materyal ve maddeleri kesebilir
Hassas kesim yapılabilmektedir
Minimal kerf ve pürüzsüz kesimler
Kesilen yüzeylerde tekrar işlem gerekmez
Materyal üzerinde ısı oluşmaz
Cüruf oluşturmaz, doğa dostu bir işlemdir
Kesme suyu geri dönüştürülebilir
Kesme kalitesini etkileyen faktörler
Pompa basıncı
Nozülün materyal yüzeyine mesafesi
Nozülün çapı
Su jetinin basıncı
Kesme kafasının yüzey üzerindeki hareket hızı
Su jeti kesme türleri
Su jeti kesme türleri temelde ikiye ayrılabilmektedir:
Saf su ile yapılan jet kesimler
İçerisine aşındırıcı madde karıştırılan su ile yapılan jet kesimler
Saf su ile gerçekleştirilen jet kesimler gıda, köpük, kağıt veya plastik gibi yumuşak materyallerin kesimi için daha uygundur. Çevre dostu bir işlem olması ve saf su kullanmasının yanı sıra, kesilecek gıda ürününü kirletmemesi sebebiyle gıda sektörü tarafından özellikle tercih edilmektedir.
Garnet ve Korundum gibi maddelerin eklendiği aşındırıcı kesimler ise metal, çelik, mermer, seramik, cam, kurşun geçirmez cam, ahşap, laminant gibi sert malzemeler için daha uygundur.
Su jeti kesme sistemleri, ısıya duyarlı malzemelerin kesiminde için mükemmel bir çözümdür. Kesim işleminde herhangi bir ısı oluşturmaz, hassas ve pürüzsüz kesimler gerçekleştir. Aşındırıcı madde içeren ya da içermeyen su, basınç ve nozül çapına bağlı olarak çok sert ve kalın malzemelerde dahi istenilen sonuçlar elde edilmektedir.